Το Προκοπι, γεωγραφικά, αποτελεί την καρδιά του ιδιαίτερα χαρισματικού βορείου τμήματος της Εύβοιας. Απέχει περίπου 59 χλμ. Από την Χαλκίδα και άλλατόσα από τις μαγευτικές βόρειες παραλίες της μεγαλονήσου. Χτισμένο πάνω στο δρόμο, που συνδέει τη Χαλκίδα με τον Ευβοϊκό Βορρά, ακριβώς μετά από ένα στενό φυσικό πέρασμα(Δερβένι), βρίσκεται υποχρεωτικά στην πορεία όλων των ταξιδιωτών από και προς την Βόρεια Εύβοια, αποτελώντας τον ιδανικότερο σταθμό του ταξιδιού τους. Την παραδεισένια εικόνα της φύσης στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Προκόπι, μπορεί να αντιληφθεί κανείς απολαμβάνοντας τη από την κορυφή του Κανδηλίου (υψομ. 1.225 μ.), που υψώνεται πάνω από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου, σχηματίζοντας μία μακριά, απότομη κορυφογραμμή μεταξύ Λίμνης και Πολιτικών.
Ιδανική αφετηρία για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις ομορφιές της Βόρειας Εύβοιας, το σημερινό Προκόπι ,έχει γίνει ευρύτερα γνωστό ως ένα πνευματικό και πολιτισμικό θησαυροφυλάκιο του ορθόδοξου ελληνισμού, συμπυκνωμένο στο ιερό σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, γνωστότατο προσκυνηματικό προορισμό των απανταχού της γης ορθόδοξων χριστιανών .
Εκτός του ιερού προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, το Προκόπι έχει προσφέρει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στους επισκέπτες του. Ένα από αυτά ακόμη ενδιαφέροντα στους επισκέπτες του. Ένα από αυτά είναι το ξύλινο Μουσείο του Δάσους δίπλα στο σχολείο επί του δρόμου Χαλκίδας- Αιδηψού. Αξίζει επίσης η επίσκεψη στον παλαιό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και ένα υπέροχο οδοιπορικό στον πυκνόφυτο λοφίσκο που εκτείνεται απέναντι στο ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Με ορμητήριο το Προκόπι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μοναδικό φυσικό πλούτο της γύρω περιοχής οργανώνοντας μικρές περιπατητικές εξορμήσεις στο καταπληκτικό πλατανοδάσος του Κηρέα και τα γραφικά εξωκλήσια, που στολίζουν τόσο την πεδιάδα όσο και τις πλαγιές του Κανδηλίου. Από τα καταστήματα του Προκοπίου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν χειροτεχνήματα, αγιογραφίες και τοπικά προϊόντα (μέλι, ζυμαρικά, προϊόντα κρέατος με συνταγές ευβοϊκές και καππαδοκικές, γλυκά κ.α)